El fenòmen de les tradwives
Són joves, són influenciadores i famoses, i en els seus vídeos promouen un estil de vida basat en el retorn als valors de les dones dels anys 50. Les tradwives s’han posat de moda, però darrera d’aquest suposadament innocent trend pot ser que hi hagi més coses.
Què són les tradwives
Les traditional wives o tradwives van néixer com a moviment als Estats Units, i ràpidament van assolir grans quantitats d’atenció, seguidors i visualitzacions de contingut gràcies al fet que oferien quelcom que a priori era innocent: receptes de cuina, consells de neteja i quatre trucs de maquillatge. Adornat amb una estètica pròpia d’una sitcom dels 50 americana, o d’un dels primers capítols de Wandavision, ràpidament es va anar tornant una altra cosa: un petit moviment de noies joves, blanques i cisheteros que apostaven per un retorn als valors associats a les dones propis dels anys 50 als EUA: compromís amb la família i les criatures, dependència econòmica del marit, i feminitat extrema.
Fixeu-vos en això: noies joves fent vídeos per tornar a les essències de la mestressa de casa tradicional, tot posant en evidència que tenen molt de temps per fer receptes, netejar i cuidar-se. Tu no fas una recepta de pasta amb ànec, a la qual dediques quatre hores per fer tots els ingredients, si has de treballar per poder sobreviure ja que el sou de la teva parella se’n va directe a pagar el lloguer. Com diu l’amiga @jelenwalkersón noies que fan coses que pot fer tothom de forma innecessàriament llarga i elaborada.
Una decisió política
Tanmateix, hi ha una sèrie de components polítics que cal tenir en compte a l’hora de valorar aquest fenòmen. D’una banda, el missatge que transmeten és que han triat aquest estil de vida i la seva conseqüent pèrdua de drets, tal i com diu la @xalzfm en aquest post d’instagram, i ho han vestit com una alternativa als valors feministes d’igualtat en l’àmbit laboral, igualtat d’oportunitats i independència econòmica que veuen com contraris a les tasques de cures. És a dir, les tradwives han aconseguit simplificar el feminisme per poder-lo atacar de forma més efectiva, com un nou front en aquesta guerra anti-woke, ignorant de forma deliberada la lluita feminista per dignificar les tasques de cures i fer-les compatibles amb el món laboral.
I pensem-hi: aquestes idees casen molt bé amb d’altres que promouen altres influenciadors (individualisme econòmic, llibertat individual, mínim control governamental) i que, casualment, estan en l’agenda de moviments reaccionaris d’ultradreta com els de Trump, Bolsonaro, Abascal o Orriols. Per tant, abraçar el concepte de les tradwives va més enllà d’una decisió personal, et fa partícep i còmplice d’una elaborada estratègia de perduts de drets i llibertats de la qual en sortim perjudicats tothom.
No cal que tot torni
Em definitiva, si bé és cert que diuen que tot acaba tornant, com els texans de cintura ampla o jugar amb baldufes, també és cert que hi ha certes ideologies o maneres de pensar que ja hauríem de tenir superades, si realment aspirem a ser una societat que miri per tothom i només per aquells que es poden permetre el luxe de tenir diners a galerades, segurament a base d’explotar a aquells que en tenen els justos per sobreviure.