Enric Pineda

Xarxes ètiques per a organitzacions ètiques

2024-09-15 (CG) | | Temps estimat de lectura: 2 minuts

Mans alçades durant la votació en una assemblea

Les organitzacions que tenen un funcionament ètic i progressista, molts cops caracteritzades per un funcionament assembleari i organitzades en comissions, tenen com a característica comuna la recerca de recursos externs alineats amb la seva manera de funcionar, pensar o actuar: si calen recursos econòmics es busquen entitats com Coop47 o la Caixa d’Enginyers que s’alineen amb aquesta manera de ser. Si es busca un local per fer una activitat, s’acaba triant el d’alguna entitat afí que el cedeixi o llogui. I si cal fer una festa amb cultura popular, per definició bona part de les colles s’adscriuen a un mateix codi ètic i de conducta. En definitiva, si la teva entitat és “del rotllo”, les teves connexions, entitats amigues i proveïdors també ho són. Ras i curt.

Tanmateix, sembla que quan toca abordar el tema d'internet i xarxes socials, aquests ideals o requisits es tornen una mica més laxos. No és difícil veure com totes aquestes entitats, o la inmensa majoria per ser una mica optimistes, tenen comptes a X, Instagram, Youtube, Tiktok i demés, xarxes socials privatives que, en el millor dels casos, fan negoci amb les dades d’aquestes entitats i de les persones que les segueixen, i en el pitjor, fomenten els discursos d’odi, ultracapitalistes, missògins, trànsfobs o directament feixistes. I estic segur que, en cas que mai s’arribéssin a plantejar el fet de ser-hi o no, moltes d’aquestes entitats ho justificarien amb la típica frase de “hem de ser on és tothom”.

I això és el que més em sobta. Jo no aposto directament per marxar d’aquestes xarxes, si aquestes entitats consideren que hi han de ser pels motius que siguin. Segons la meva opinió,si aquest tipus d’entitats són promotores d’un canvi en la manera d’actuar de la nostra societat cap a un model més autogestionat, participatiu i lliure de violències, tenen, amb el Fedivers, l’oportunitat d’arribar a democratitzar el mateix Internet. Si ets el responsable de comunicació d’un casal autogestionat, una entitat sense ànim de lucre o una entitat similar, planteja’t donar-li una oprtunitat a Mastodon, Peertube o Pixelfed, per mencionar només alguns dels projectes del Fedivers. O millor encara, planteja’t allotjar la teva pròpia instància, i anima als teus usuaris a apuntar-s’hi i descobrir juntes què podeu aconseguir.

Guanyarem totes, guanyarà la xarxa i recuperarem la sobirania de la nostra vida digital entre totes. Crec que és un objectiu pel qual val la pena lluitar