Entitat pública, programari lliure
A l’Escola Enric Casassas de Sabadell, l’AFI (allò que els GenX anomenàvem AMPA) és l’encarregada, entre moltes altres coses, de gestionar la biblioteca escolar. Ara és un projecte molt incipient, però hi ha la voluntat de fer-lo més gran, i de treballar plegats amb l’escola per dur a terme un projecte seriós de biblioteca escolar. I entre moltes coses que cal tenir en compte, una de les coses que cal decidir és el programari per gestionar el fons bibliogràfic.
Afortunadament per a les biblioteques escolars catalanes, hi ha un programari disponible anomenat ePèrgam que resol les necessitats de les biblioteques escolars. A més és gratuït i només cal fer la petició al XTEC, el departament tecnològic del propi Departament d’Educació de la Generalitat, per poder tenir un perfil com a escola i començar a treballar. Malauradament, hi ha un problema: el programari està molt desactualitzat. Tan desactualitzat que el mateix XTEC diu ara que no obren nous perfils, i que tu, com a biblioteca escolar, et busquis una mica la vida entre les opcions de programari que no et van bé com a biblioteca escolar, i les opcions de pagament.
El cas és que aquesta aplicació es va desenvolupar des de la Generalitat, i es va pagar amb diner públic. Seguint aquest raonament, si es va pagar amb diner públic hauria de poder ser d’accés públic, o millor dit, de codi obert. I com és que no ho és? No ho sabem, però el que sí que sabem és que el Govern de Catalunya, com a mínim, tenia la intenció de comprometre’s amb el programari lliure. I si no, llegiu què diu la mateixa Generalitat a una pàgina sobre programari lliure que tenen publicada:
La Generalitat de Catalunya ha assumit el compromís de facilitar als ciutadans i ciutadanes de Catalunya l’accés a aquests programes des de diversos departaments. De fet, una llei de l’any 2002 compromet la Generalitat de Catalunya a democratitzar l’accés a les noves tecnologies en la societat catalana i a difondre els canvis successius i els avantatges tecnològics del programari lliure. L’objectiu és que les institucions públiques catalanes facin de motor d’aquests canvis tecnològics incentivant el desenvolupament, la distribució i l’ús d’aquest programari basat en llicències de codi obert a Catalunya i, especialment, dins la mateixa institució.
Doncs bé, us proposo un exercici: aneu a veure què passa quan busqueu aplicacions de la Generalitat de Catalunya i en voleu veure el codi font. Jo ho he provat, i en molts casos no hi ha disponsible aquest accés. Tant costaria que la Generalitat tingués un repositori públic de tipus Git - accepto que estigui a Github, però de forma òptima hauria d’estar autoallotjat amb Forgejo o allotjat a Codeberg - on tothom pugués fer fork dels projectes, pugués aportar millores, i en definitiva es poguessin fer veritables projectes ciutadans? Des del meu punt de vista, si la Generalitat impulsa la creació d’una aplicació informàtica, hauria d’exigir l’alliberament del codi font i la seva publicació en un repositori públic. Així, gent com jo podríem recuperar el vell projecte de ePèrgam, animar a una colla de frikis de la programació, i anar actualitzant el programari sempre que convingués.
Però vaja, això només són una sèrie de deliris d’un apasionat del programari lliure. O potser no. Què en penseu, estimats lectors?