Una sèrie iconoclasta per fer la migdiada
L’any 1994 serà recordat entre els espectadors de TV3 com l’any en què s’estrenava una de les telenovel·les catalanes de més bon record: “Poble Nou”. Aquella sèrie seria el tret de sortida cap a un nou fenòmen català, la sèrie de la tarda, que de forma molt valenta va ser pionera i va trencar moltíssims tabús en horari de màxima audiència. Personatges gais amb petons en primer pla, trames que combinaven incestos i fills ilegítims en un paisatge que volia ser el nostre Falcon Crest, o fins i tot senyores grans que, un cop divorciades, tornaven a engegar la seva vida. Tot tractat amb respecte, però ocupant planes i planes de debats als mitjans sobre com n’éren de trencadores aquelles sèries.
Tanmateix, personalment no he trobat en la història de la “teletrès” una sèrie que al llarg de 8 temporades hagi trencat tants i tants esquemes com una innocent sèrie de migdia anomenada “Com si fos ahir”. Aquesta sèrie que tracta de les vides d’un grup d’amics d’institut que es retroben després d’assistir a l’enterrament d’un amic en comú (com a trama d’un capítol inicial té poc de convencional) s’ha anat desenvolupant d’una manera que per mi és genial, combinant situacions normals i quotidianes en primer pla amb fets absolutament trencadors o directament surrealistes en segon pla. I si no, vegem-ne un quants exemples:
-
Una parella de gent gran es trenca perquè ell s’ha enamorat d’uns altra persona, i ella es refà amb una altra parella. Només que la parella d’ell és la vídua del seu propi fill i la parella d’ella és una altra dona. Però el tema principal és com ho entoma el seu fill de 50 anys.
-
Els personatges es relacionen afectivament entre ells i tenen problemes, problemes que passen a primer pla llevat que una relació d’aquestes és una “triella”, una altra és amb un noi trans (que crec que fa el primer nu parcial d’un actor trans a la història de TV3) i una altra és una relació de “cardamics” entre dos persones de més de 85 anys.
-
Apareixen conceptes com el ciberasatjament, les estafes piramidals, les criptomonedes, la precarietat laboral, les addiccions o la mort, tots tractats amb naturalitat enmig de trames curtíssimes que s’acaben en un o dos capítols i que, almenys en el meu cas, fan que se’m quedin molt millor a dins del cap que no pas amb trames llarguíssimes, trames que deixen per episodis hilarants com unes presències fantasmals en una casa.
I és per tot això que, tot i no seguir-la amb regularitat, sempre que puc em quedo mirant-la i segueixo les trames que s’hi presenten. Perquè crec que l’equip de guionistes han sabut muntar unes trams atractives, i els actors un personatges tan ben fets, que a partir d’ara et poden vendre el que vulguin i els espectadors de la sèrie les compraran igual. Total, ja han aconseguit fins i tot posar com a subtrama d’una història de gelos una telesèrie a dins de la telesèrie, com si fos “Inception”.
I què voleu que us digui, si una de les guinistes és la Maria Jaén, a mi ja em tenen comprat. Bé, a mi i a molts homes de més de 45 anys que recordem encara aquell “Amorrada al piló” 😉.