Enric Pineda

El blog

Darwinisme digital

Començaré fent un aclariment: quan parlo de darwinisme no ho faig igual que aquells que es van inventar els premis Darwin, on premiaven a la gent que, amb la seva mort estúpida o la seva manera idiota de quedar-se estèrils, ajuden a purgar l’ADN humà d’imbècils. No amichs, jo em refereixo a la capacitat que sembla tenir força gent per adaptar-se a un medi encara que aquest provi de fer difícil la seva supervivència.

El petit Ludwig i l'esperanto, un conte per nens sobre la Llengua Internacional

Feia temps que em rondava pel cap fer un petit relat sobre la invenció de l’Esperanto dirigit a nens, una mica en la línia dels contes sobre personatges importants que hi ha a moltes llibreries. El cas és que al final li he donat forma a una primera versió, que és la que us presento a continuació. Per cert, si algú el vol ilustrar de franc, potser en podem fer un llibre maco, no creieu?

Un rellotge en català amb BangleJS

Tenir un dispositiu electrònic que et mostri informació en català pot semblar quelcom fàcil, però no ho és. Estem acostumats a que aparells tipus telèfons mòbils ens ofereixin aquesta possibilitat, però hi ha marques que s’entesten en fer la dicotomia “venc a Espanya, ergo, ho poso en espanyol” que tan mal ens fa als que no tenim la llengua de Cervantes com a llengua materna, i a més volem que la nostra llengua minoritzada deixi d’estar-ho d’una vegada per totes.

I si tornem a escriure correus?

Des de fa un temps, anar de pressa sembla que és el que ens defineix com a societat. Hem d’anar de pressa per poder fer tot allò que volem fer al llarg del dia, hem d’afanyar-nos a ser els primers en contestar, els primers en opinar, els primers en fer like o comentar, els primers en tot. I malauradament, un arriba a la conclusió que amb tantes presses ens perdem moltes coses, des de pau mental fins a qualitat en les nostres interaccions socials.

Son bons els atacs a servidors de Mastodon?

Fa uns dies els administradors de servidors a Mastodon estàvem una mica esvalotats a causa d’uns atacs de spam que havienn inundat les nostres instàncies. I és clar, de cop i volta els missatges amb llistats de servidors a bloquejar van començat a córrer com la pólvora i molts de nosaltres, a banda de mantenir les nostres instàncies ben actualitzades, vam haver de fer repàs de com es feia això de blocar dominis, que semblava que mai ho hauríem de fer i ens hi vam haver de posar.

Reimaginant el calendari

Un calendari és aquella eina que ens hem donat els humans entre tots per saber en quin dia som, per tenir consciència del pas del temps, i com a guia per celebrar coses importants – naixements, festes, commemoracions, etc. Però també és una cosa arbitrària que varia segons els humans que tenen el poder en aquell moment: si ets jueu, cristià, musulmà, xinès o maia, el teu calendari serà d’una manera o d’una altra, i a més començarà un dia o un altre.

Porta'm carmanyoles

Aviam, no es tracta d’un prec literal (o potser sí, si és que sou d’aquell tipus de persones que us agrada ajudar i tal), sinó més aviat un article de reflexió sobre un tema que normalment la gent no acostuma a tenir en compte fins que no es troba en la situació. Imagineu que una bona amiga vostre acaba de ser mare, o que la parella d’un bon amic vostre acaba de ser mare i, com a efecte secundari, aquest amic vostre ara és pare, mare no gestant, o el que sigui.

Mastodon (i el Fedivers) per a institucions públiques

Si alguna cosa ha fet bé Elon Musk amb la compra de Twitter i el seu canvi de nom a X, ha estat ajudar a que la gent prengui consciència de l’existència d’alternatives. I quan dic la gent, dic els mitjans de comunicació. Ja comencen a aparèixer articles mencionant Mastodon, i poc a poc aquesta alternativa federada es va fent més popular. Però hi ha tot un sector que es manté resistent a adoptar aquesta nova plataforma, i és el sector públic.

Manifest d'aquesta nova etapa

Ja feia temps que tenia una idea al meu cap, que consistia en renovar la meva web personal i fer-la el més senzilla possible. Tan senzilla que fos com tornar als orígens, amb una pàgina senzilla, que demanés el mínim i no requerís que els usuaris de la mateixa hagin d’acceptar polítiques de privacitat o donar el seu consentiment a unes cookies que sembla que tothom ha de posar sí o sí per saber quanta gent visita la seva pàgina.